Co si obléknout se stomií?

Článek zaměřený na oblečení, které můžeme nosit a nikdo nepozná, že máme sáček. Jelikož jsem holka, je to spíš o dámském oblečení, ale zkusím pár tipů i pro chlapy.

Hodně se setkávám s dotazy, co si obléknout, když pod oblečení potřebuji skrýt sáček. Není potřeba hned měnit šatník, ani se halit do neforemných oděvů, ale postupně sami zjistíte, co vám bude nejlépe sedět. Ze začátku jsem měla utkvělou představu, že každý můj sáček pod oděvem vidí. Mám tu zkušenost, že pokud to dotyčný neví, nic nepozná.

Spodní prádlo - někteří stomici vyžadují vysoké spodní kalhotky/trenky a schovávají sáček do nich. Existuje i krásné stomické prádlo pro ženy od Terezky - MyPouch www.mypouch.cz. Jsou to vysoké kalhotky se stomickou kapsičkou. Já ale nosím normální bokovky a pytlík nedávám do kalhotek. Podprsenky a ponožky zůstávají cool. Vím, že někteří muži si nechali na zakázku ušít vyšší trenýrky.

Trička - tahle část oděvu je v pohodě. Přesto mám raději trošku delší trička, protože mi pak nelezou ven záda. Nakoupila jsem si v Lidlu, New Yorkeru a v dalších obchodech trička prodloužená a lehce volnější, která pěkně schovají případný nafouklý pytlík. Upnutá trička nosím běžně. Košile jsou také fajn, dobrá varianta jsou opět ty prodloužené.

Mikiny a svetry - opět část oblečení, které jsem nezměnila, jen jsem koupila pár delších a mikin a svetrů k legínám. Hodně jsem si oblíbila delší kardigany, které jsou moderní a krásně mi zakryjí případný nafouklý pytel a rostoucí zadek :). Jooo, přibírám, ale jako zase "vocuď pocuď" laughing

Kalhoty - tady obměna nastat zákonitě musela. Jelikož mám po operaci břicha, snesu kalhoty na gumu (případně pérující v pase) a nesnáším, když mě něco do břicha tlačí. Nakoupila jsem opět v Lidlu a podobných obchodech kalhoty do gumy s vyšším pasem a legíny. V dnešní době je nepřeberné množství vzorů, barev a typů. Pokud se budete chtít plácnout přes kapsu, luxusní pohodlné oblečení mají třeba tady www.lull.cz. Nakoupila jsem si také do zásoby teplé punčocháčky k sukni. Nenosím džíny, tlačí mě a obepínají na můj vkus příliš moc sáček.

Sukně, šaty - skvělá část oblečení, bohužel jen pro ženy :). Nekupuju upnuté sukně, nóbrž na to nemám postavu, ale miluji třeba áčkové nebo balonové, suprově sedí a nádherně schovají sáček. Šaty také preferuji do áčka rozšířené, které neobepínají břicho.  K tomu punčochy nebo legíny a můžu běžet. Krásné kousky s pružným lemem kupuju tady www.blackmountain.cz.

Bundy, vesty, kabáty - opět preferuji delší, od doby léčby a velkého úbytku kil - které zase úspěšně nabírám, jsem zmrzlina a vyžaduji teplo na zadní část svého těla :). Tenhle druh oblečení jsem samozřejmě měnit nemusela. :D

Plavky - určitě je fajn, pokud nechcete vystavovat svůj sáček na koupáku, zvolit plavky s vysokým pasem - už se zase nosí. Dámy je určitě seženou, protože dneska je mají všude (levné kousky má třeba Bonprix). Pánové si nechávají plavky upravovat (např. Litex) a nebo volí pruhované retroplavky s "kšandami". Dámy mohou sáhnout i po jednodílných plavkách. Ze své zkušenosti vím, že je dobré mít dvoje a po vykoupání se převléct do suchého a fajn jsou vzory na látce, který celkový pohled trochu "roztříští".

Některé holky pro větší jistotu nosí "bederní" pásy pod trička. Je to vlastně látkový tunýlek, který se může dát částečně pod tričko a částečně na kalhoty, sáček "podrží" a splácne, celkově se to zpevní.

Já nejčastěji lítám ve vysokých džegínách, legínách, na to hodím tričko, mikinu/kardigan a kabátek. Řiďte se tím, v čem se cítíte dobře a i za málo peněz se dá obléknout pěkně a pohodlně.

oblečení ileostomie nemoc

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 35 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)
Zima je tu dřív (CHT 1/IV. linie)
Damoklův meč

Damoklův meč

5. 12. 2023

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací