Omáčka jak má být! Představíme si jednoduchou variantu s masem a knedlíčkem. Dá se podávat i s vařeným bramborem a vejcem, pokud máte vyzkoušeno, že vám vejce nedělá žádné problémy. (zařazeno cca po 4 měsících od operace)
(4 porce)
Nejdříve si připravíme hovězí maso. Cca 1,5l vody dáme do hrnce, přivedeme k varu a vložíme hovězí maso, vaříme do změknutí asi 2-3 hodiny. Poté si v dalším hrnci na másle lehce zpražíme mouku do žluta, přilijeme studený vývar (vodu) a mícháme, aby se netvořily hrudky. Až se začne směs vařit, přidáme smetanu na vaření 12%, omáčku osolíme, mícháme a 15 min. vaříme. Poté přidáme asi 2 lžíce kopru (čerstvý/ mražený) a za stálého míchání povaříme dalších 5 min. Na konci podle chuti přisladíme nebo přikyselíme octem. Podáváme s houskovým knedlíkem a hovězím masem.
Omáčky se smetanou jsem začala jíst až po pár měsících od operace. Používáme spíš méně tučnou smetanu, aby mě to hned "neprohnalo". ![]()

Kdo jsem?
Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 36 a od konce února 2018 žiju se stomií.
28. 4. 2025
5. 4. 2025
26. 12. 2024
26. 11. 2024