Mazanec podle Petry Burianové

Letos jsem chtěla vyzkoušet nový recept, určitě se vám bude hodit.

Ingredience

  • 120 g hladké špaldové mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 75 g polohrubé mouky
  • 225 g plnotučného mléka
  • 3 žloutky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 110 g másla
  • 90 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr (ne vanilinový!)
  • půl lžičky soli
  • kůra z 1 citronu
  • 45 g rozinek
  • 40 g mandlí
  • 40 g vlašských ořechů (nedávala jsem)

Postup

Do mísy dáme mouku a vytvoříme důlek. Do něj nalijeme část vlažného (ne horkého) mléka, přidáme lžičku cukru a rozdrobíme droždí. Trochu promícháme, přikryjeme a necháme 15 min vzejít kvásek. Poté si ve zbytku mléka rozšleháme žloutky, rozpustíme si v kastrůlku máslo a všechny suroviny postupně přidáváme ke kvásku. Já to nechala odmakat robota. Necháme 30 min kynout. 

Poté dáme těsto na vál a vypracujeme rukama úhledný bochánek. Dáme ho na plech, přikryjeme utěrkou a necháme kynout hodinu až hodinu a půl. Provedeme prstem kontrolu těsta. Pokud se po píchnutí těsto vrací do původní pozice, můžeme zapnout troubu na 160 °C. Bochánek pomažeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a nařízneme nahoře do kříže. Posypeme mandlemi a pečeme asi 45 minut. Nechte pak na mřížce vychladnout.

mazanec Velikonoce pečení

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 35 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)
Zima je tu dřív (CHT 1/IV. linie)
Damoklův meč

Damoklův meč

5. 12. 2023

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací