Zvídavé otázky

Znáte ty situace, když někomu svěříte, že máte vývod/stomii? Ano, když se odhodláte sdělit někomu své pytlíkové tajemství, čekejte záplavu zvídavých a všetečných otázek. Pokud chcete dělat osvětu, milí stomici, jako já, tak se mrkněte, co vás asi čeká 

A to tam máš nějakou trubičku?

Ne. Opravdu nemám v břiše trubičku, ze které to všechno jede do pytlíku. Ileostomie je vývod tenkého střeva na povrch těla, konkrétně pokožky břicha. Můžeme si to představit jako vyboulený větší knoflík, barvy jako je naše ústní dutina (vždyť je to střívko vlastně její vzdálené pokračování).

Jak to funguje?

Strava jde do trávicí soustavy a poté do tenkého střeva, kde se vstřebávají živiny. Pak do tlustého, kde se zbavuje vody a zahušťuje se a dokončuje se trávení. Proces tlustého střeva nemám. To znamená, že natrávené jídlo mi odchází z tenkého střeva přímo do pytlíku. Stolice není zahuštěná, spíše kašovitého a někdy až vodového charakteru, záleží na typu jídla a množství vypitých tekutin.

Takže to ten pytlík, když se naplní, pak hned vyhodíš a dáš nový?

To bych se ulepila k smrti. cool Jelikož obsah střeva nekontrolovaně odchází neustále do sáčku a je velmi řídký, mám sáčky s výpustí (jinak je tomu třeba u kolostomiků - vývodu z tlustého střeva). Vypouštím normálně na záchodě do mísy podle potřeby, asi 4-5 denně. Nemám ráda přeplněný pytlík.

Jak často musíš teda pytlík měnit?

Podle potřeby. Doporučuje se měnit každý den u jednodílného systému, ale v praxi to spíš vypadá tak, že měním každý druhý den nebo třetí den. Já většinou měním ob den, pomáhá mi s tím můj přítel, je to moje psychická podpora a umí lepit sáček jako zkušená stoma sestra. kiss

Měníme vždycky ráno nalačno, když střívko méně produkuje, jelikož musí být pokožka a okolí čisté a suché a střívku prostě neporučíte - teď nevytejkej! Sama si v koupelně pytlík odlepím speciálním sprejem, poté očistím a jdu do sprchy. Pak vše osuším a pak vleže na posteli naneseme bariérový sprej, který chrání pokožku, nalepíme okolo stomie ochranné "kolečko" nebo se dá použít vyrovnávací pasta a přilepíme pytlík s vystřiženým otvorem "na míru". Když se to podaří napoprvé bez "nehody" vytečení, jásáme a slavíme, vyvěsíme vlajky, a pod. Celý proces se sprchou trvá zatím cca 20-30 minut.

A to se s tím můžeš sprchovat? Nezateče dovnitř voda? A co vana?

Na to mám oblíbenou otázku, tobě taky do zadku nateče voda? laughing

Nezateče. Sprchovat se můžu s pytlíkem i bez. Když ho mám nalepený, dávám pozor, aby se moc nenamočil, jinak se může vysušit fénem. Ve vaně se doporučuje koupat s pytlíkem. Přeci jen nebylo by nic příjemného, kdyby zrovna ze střívka do vany něco vyteklo, to prostě neovlivníte. 

Můžeš s tím do bazénu/na koupaliště/k moři?

Ano, ale ještě to nemám vyzkoušené. Je lepší se po koupání převléknout do suchých plavek.

Můžeš s tím cestovat, létat letadlem?

Ano, ale je lepší mít u sebe zásobu pomůcek při případné nehodě nebo nutnosti výměny.

Máš nějaká omezení?

Těch je spousty. Netahat nic těžkého, nedělat sporty, kde by hrozila nějaká rána do břicha (a já tak chtěla zrovna boxovat wink). Pak jsou omezení v jídle, aby se stomie neucpala třeba ořechy. Musím si hlídat tekutiny a minerály, protože o ně přicházím víc než lidé bez stomie. Musím si dávat pozor na rizikové potraviny - fastfood, IV. cenovou restaurační skupinu, atd. Také léky nemůžu všechny, protože některé mohou jen projít tenkým střevem a skončit v pytlíku. Není to úplně sranda se v tom zorientovat, ale dá se s tím žít plnohodnotný život.

otázky ileostomie nemoc

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 35 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)
Zima je tu dřív (CHT 1/IV. linie)
Damoklův meč

Damoklův meč

5. 12. 2023

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací