V zajetí žádostí a papírů - nemocenská a neomezené vycházky

Taky si připadáte jako administrativní pracovník na poloviční úvazek? Nevyznáte se ve všech těch papírech a nevíte, o co si můžete požádat? Tak čtěte, jak jsem se prokousávala já 

Když onemocníte, přejete se být zdravý. Když opravdu vážně onemocníte, přejete si být zdravý a najmout si sekretářku. Protože těch žádostí, vyplňování papírů, chození na poštu, volání, zjišťování je opravdu hodně.

Ale hezky popořadě:

Jako první se setkáte s papíry, které vám vystaví váš ošetřující lékař, tzv. nemocenskou (Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti). Některé barevné části si vezme vás zaměstnavatel (už nevím přesně které, je to přeci jen rok), jednu si nechá váš ošetřující lékař a poslední žlutou nosíte u sebe vy. Zapisují se tam návštěvy u lékaře, hospitalizace a když jste nemocní dlouho, už se jim to tam nevejde (málo řádků, úředníčci!).

Lékař vám napíše vycházky, které se většinou dávají v rozmezí 6 hodin denně od 7-19 hod. Dává se taková klasika, třeba od 10:00-12:00 a od 14:00-18:00. Zbytek času se musíte zdržovat na nahlášené adrese, protože může přijít kontrola (nejprve od zaměstnavatele, tuším prvních 14. dní, a pak od státu). Pokud by vás nenašli doma, mohou vám snížit i odebrat nemocenskou.

Jelikož jsem onkologický pacient a opravdu jsem nevěděla, jestli mi po chemkách bude zrovna dobře od deseti do dvanácti, když mám vycházku, tak jsem pátrala po tom, jak získat neomezené. 

Ze zákona je na ně nárok, pokud máte mimořádně náročný léčebný plán, atd. Vše je v zákoně 187/2008 Sb., změny 24/2017 Sb., §56 - Režim dočasně práce neschopného pojištěnce a místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti (právníci omluví mou citaci zákonů).

Prostě - poprosíte na vaší OSSZ o formulář Žádost o udělení souhlasu k povolení možnosti volit dobu vycházek podle aktuálního zdravotního stavu pojištěnce. Uf! S tím běžíte za vaším ošetřujícím lékařem a poprosíte o vyplnění. Pak běžíte na OSSZ pro schválení. Může se stát, že si vás předvolají ke komisi. Pak vám dají razítko a běžíte dát kopii svému ošetřujícímu lékaři. A takhle pěkně každé 3 měsíce. Ano, pokud chcete opravdu vycházky mít, je to jen na čtvrt roku.

Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že je to fakt k nezaplacení. Jaká je radost vydat se na výlet, když zrovna nepřemýšlíte, jestli tam vůbec dojdete, nebo někde neusnete, nehodíte šavličku, atd.

Tímto děkuji vstřícným pracovníkům OSSZ a mé paní doktorce a sestřičce za vyřizování. kiss

Perlička na závěr. Když máte štěstí a něco se někde při opakovaně schválené žádosti trošku zasekne, tak vám hned první den "nevycházek" přijde kontrola. Mně přišla právě když mi skončily neomezené vycházky po prvních třech měsících a ještě neměli u sebe na úřadě vyznačeno, že jsem si požádala znovu o další. Ale to už jsou jen drobnosti.

Tím nekončíme, přátelé, je toho mnohem víc! Bude pokračování. tongue-out

nemoc administrativa nemocenská žádost vycházky

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 35 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)
Zima je tu dřív (CHT 1/IV. linie)
Damoklův meč

Damoklův meč

5. 12. 2023

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací