Pár slov ke stravování

Jelikož neexistuje univerzální návod pro stravu stomiků, sepsala jsem pár doporučení.

Po propuštění z nemocnice, kdy si spolu s různorodými zážitky odnášíte i stomii na břiše, je většina pacientů vyplašená z toho, co má jíst.

Základní zásady si odnesete z nemocnice v podobě brožurek nebo tištěných materiálů, vše důležité je i tady:

https://www.ilco.cz/zivot-se-stomii/strava/

Po operaci je určitě vhodné nějaký čas dodržovat šetřící bezezbytkovou dietu, jak dlouho vám řekne váš operatér. Z osobní zkušenosti jsem to měla tak, že jsem po propuštění z nemocnice dodržovala přísnou dietu dva měsíce a pak pomaličku polehoučku zkoušela nové potraviny systémem pokus-omyl.

Na facebookové stomické skupině se toto téma hodně žhavě probírá a každý je opravdu jiný. Mně třeba dělá problém vařené vejce, velké množství syrové zeleniny a ovoce, nestravitelné slupky, ořechy a hodně mastná jídla. Luštěniny nejím vůbec (jen občas červenou čočku, která je bez slupek) a nadýmavou zeleninu jen občas a v menších porcích (květách, zelí, brokolice). Ředkvičky taky nejím, papriku si loupu, ale je mi po ní těžko. Občas se mi stane, že mi nesedne i jídlo, které jindy normálně jím.

Dále pozor na pálivá jídla a pití po jídle. Když jsem začala dodržovat nepozřít moc tekutin cca 20 min. po jídle, jídlo se ve střevech zdrží dýl a není do půl hodiny v pytlíku. Gró je nehltat, pořádně kousat a jíst pomalu.

Moje recepty nabízí jen inspiraci a možnost, co si můžete zkusit dát. Není to bohužel pro každého to pravé ořechové, tak to také prosím berte. Nejsem nutriční terapeut, jsem jen obyčejný ileostomik bez žlučníku z praxelaughing. Každý stomik má individuální jídelníček a co vyhovuje mně, nemusí sedět jinému a naopak.

Děkuji a přeji dobrou chuť!

stravování

100blog
Bára

Bára

Kdo jsem?

Ahoj, jmenuji se Bára, bydlím v srdci Lužických hor, je mi 35 a od konce února 2018 žiju se stomií.

BIO

Nejnovější články

Neveselé jaro (CHT4-5/IV.linie)
Novoroční blues (CHT3/IV. linie)
Šťastný a veselý? (CHT2/IV. linie)
Zima je tu dřív (CHT 1/IV. linie)
Damoklův meč

Damoklův meč

5. 12. 2023

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Více informací